Behandling av nässelutslag

För att behandla nässelutslag behöver man i de flesta fall, först reducera histaminpådraget i huden som är själva orsaken till svullnaderna och utslagen, med bland annat antihistamin tabletter.

(Ett nytt fönster öppnas)

Behandling av nässelutslag

Vad gör man vid första utbrottet?

Det allra första och viktigaste man gör vid ett nässelfeberutbrott är att så fort som möjligt avlägsna sig från de stimuli som orsakat reaktionen. Det kan vara en ny parfym som man behöver tvätta bort, ett dammigt rum man behöver gå ut ifrån, eller ett ämne i kosten man behöver undvika. De allra flesta fall av nässelfeber beror på infektion och då får man istället behandla åkomman och symtomen.





Minska antihistaminpådraget i kroppen

För att behandla nässelutslagen och svullnaden behöver man reducera de substanser som kroppen producerar, som gör att blodplasma kommer ut i huden. Ofta är det ämnet histamin, och man brukar därför alltid, vid akutfall och vid långvariga problem, behandla med antihistamin. Blir man inte av med nässelutslagen av en antihistaminbehandling kan man prova att ta adrenalin eller kortisonpreparat. Dessa används även om nässelutslagen blir mer allvarlig och går över på slemhinnorna.

Även andra läkemedel kan komma att behövas, och man får då en remiss till en lung- och allergiläkare, eller hudläkare som kan ge ytterligare behandling. Skulle problemen sitta i länge kan man behöva ta antihistamintabletter flera gånger per dag för att utslagen ska hållas borta.

Om nässelutslagen beror på ett födoämne

Ifall nässelutslagen orsakats av ett födoämne ska man så klart undvika ämnet. Men ibland går det inte att påvisa eller hitta någon orsak till nässelutslagen. I såna fall brukar man ändå starta en sorts behandling där man helt undviker kost med färgämnen och konserveringsmedel.

Utesluta andra sjukdomar

I vissa fall kan det man tror är nässelutslag, egentligen vara rosacea eller eksem. Därför är det bra att först ta reda på att det verkligen är nässelutslag man har. Det finns tydliga tecken på hur man känner igen nässelutslag, som vi förklarar mer om i avsnittet om symtom. Skulle man vara osäker kan man dessutom höra av sig till vårdcentralen eller ringa sjukvårdsupplysningen.

Behandling vid akut nässelfeber

Även vid akuta nässelutslag används antihistamintabletter så länge utslagen är kvar. Dessutom kan man vid svårare nässelutslag, få en engångsdos av kortisontabletter.

Behandling vid kronisk nässelfeber

Vid kroniska nässelutslag är behandlingen lång och svår då utslagen nästan alltid kommer tillbaka. Behandlingsmetoderna är dock mycket bättre nu än de var för bara fem år sen, och hälften är fria från nässelutslagen redan efter sex månader. Vid allvarliga kroniska nässelutslag remitteras personen till en specialist där man anpassar behandlingsformen efter patienten.

Antihistamintabletter ges, men ibland kan även en ciklosporinbehandling komma att användas, som hämmar kroppens immunförsvar. På så sätt minskar man den allergiska reaktion kroppen utsätter sig själv för. Oftast försvinner nässelutslagen av sig själv, och nästan alla blir av med utslagen helt inom fem år.

Egenvård av nässelutslag

Olika orsaker till nässelutslag kräver olika typer av vård och behandling. Vid tryckurtikaria bör man avlasta trycket på sina händer, fotsulor och rumpa så mycket det går. Vid köldurtikaria är det bäst att undvika kyla, kall mat och kalla bad. Finns det en risk till allergisk chock bör man som vana alltid ha med sig egna akutmediciner med antingen adrenalin, kortison eller antihistamin. Vid vanlig (idiopatisk) urtikaria får man biverkningsfria läkemedel vid sin vårdcentral. Därefter bör man ta reda på vad som orsakat nässelutslagen så man kan undvika utslagen i framtiden.

Lindra nässelutslagen

För att man ska kunna lindra nässelutslag är det viktigt att veta vad som orsakat nässelutslagen. Vid de allra flesta fall av urtikaria (nässelutslag) brukar en sval dusch eller att man smörjer in sina nässelutslag med kylbalsam hjälpa. Detta ska man dock inte göra vid köldurtikaria.

Klådan och svullnaden går att behandla med receptfria antihistamintabletter som finns att köpa på apoteket. Dock ska man tänka på att inte ge antihistamin till barn som är yngre än 6 år, utan en läkares rekommendationer, enligt vårdguiden.

Detta bör du undvika

En vecka efter utslag ska man också vara extra försiktig för att inte komma i kontakt med några allergen då man är extra känslig en period efter att utslagen försvunnit. Man ska tänka på att alkohol veckan efter kan framkalla eller göra en extra känslig för nässelutslag, och kan därför behöva undvikas.

Söka vård

Om man får andningssvårigheter, allergisk chock eller svullet ansikte vid nässelfeber bör man åka till akuten. Detta kan hända om man till exempel är getingallergier eller är allergisk mot nötter.

I värsta fall kan en anafylaktisk chock (allergisk chock) inträffa som alltid kräver direkt behandling på sjukhus!



Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, Netdoktor

Kommentarer

  1. Hej, igår morse vaknade och insåg att nästan hela min kropp var full med röda prickar :S eftersom jag har haft bihåleinflammation den senaste veckan så fick jag en 10dagars kur antibiotika. Så när jag upptäckte prickarna igår så visste jag direkt att det var medicinens fel (min mamma är också allergisk mot den) så igår åkte jag och köpte allergi tabletter från apoteket (& slutade med antibiotikan) och trodde att det skulle bli bättre men i morse vaknade jag och har nu hela ansiktet fullt av röda prickar + resten av hela kroppen, finns det något man kan göra för att de ska gå bort fortare eller att lindra de?

  2. Hej Josefin! Vi har tyvärr inte någon kontakt med läkare för tillfället och kan därför inte svara på medicinska frågor. Du kan istället ringa vårdguiden på 1177. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *